MVO Westland, ondernemen met je hart!

"De gun-factor is doorslaggevend voor het succes"

Inge Vermeulen - Directeur Patijnenburg

Inspirerende Omdenkshow bij Valentijnsontbijt

Geen kopstuk als spreker, maar een interactieve workshop over omdenken. Ons Valentijnsontbijt op 12 februari 2015 was dit keer anders dan anders. In alle vroegte verzamelden ruim honderd Westlandse ondernemers zich voor een stevig ontbijt, verzorgd door de bevlogen medewerkers van Patijnenburg. Daarna volgde de aftrap.

De introductiefilm van MVO Westland liet zien hoe sommige aanwezige ondernemers werk bieden aan mensen met een beperking of bijstandsuitkering. Toch is het nog niet voor alle Westlandse werkgevers vanzelfsprekend om te ondernemen met hun hart. ‘We hebben slechts ruimte voor 0,2 fte’ of ‘ik weet niet hoe’ zijn veelgehoorde excuses. Terwijl het juist de ondernemers zijn die het verschil kunnen maken. De MVO partners begrijpen dat als geen ander. Om hun omgeving hiervan te overtuigen kregen zij een inspirerende sessie omdenken voorgeschoteld.

Ja-en-denken
Het doel: niet langer denken in problemen, maar in mogelijkheden. Of zoals de presentatoren van de Omdenkshow formuleerden: van ‘Ja-maar-denken’ naar ‘Ja en-denken’. Geheel in lijn met Einsteins gevleugelde uitspraak dat een probleem niet oplost met de denkwijze die het probleem heeft veroorzaakt, is dat in drie stappen mogelijk. 1: laat de probleemanalyse achterwege en zie het probleem niet langer als een probleem. 2: bekijk en accepteer de feiten. 3: ga binnen die feiten op zoek naar de mogelijkheden.

Van probleem naar mogelijkheid
Vervolgens splitsten de aanwezigen zich op in kleine groepen, om zich te buigen over enkele problemen. Twee voorbeelden. Hoe verdient een band geld als iedereen illegaal muziek download? Door na te gaan waar de meeste downloads vandaan komen en in dat land een reeks concerten in te plannen. Deze manier van omdenken leverde een Engelse band de meest succesvolle podiumtour ooit op. Is het een probleem om een boek uit te geven met twee tegengestelde recensies? Juist niet! Een Amerikaanse uitgever profiteerde van enorm veel free publicity, omdat het voor de verkoop al ‘het meest controversiële boek’ ooit was. De groep met de meeste juiste antwoorden werd getrakteerd op een boekje ‘Omdenken’.

Op de zeepkist
Na de energieke en interactieve Omdenkshow was het woord aan Desiree Curfs, directeur van MVO Westland. ‘Ik wil iedereen vragen om creatief te blijven denken en dit uit te dragen naar relaties. Want zowel MVO Westland als ondernemers staan met de Participatiewet voor de uitdaging om mensen met een beperking aan het werk te helpen.’ Daarop nam de Westlandse wethouder van Sociale Zaken, Mohamed El Mokaddem, plaats op de zeepkist. ‘Ik daag u uit om op de zeepkist te staan en te vertellen hoe u invulling geeft aan ‘Ondernemen met je hart’.’ Enkele enthousiaste ondernemers namen plaats op de zeepkist om te vertellen hoe zij werk maken van werk. Het was een positief einde van een inspirerend evenement.

Terug naar nieuwsoverzicht