MVO Westland, ondernemen met je hart!

"De gun-factor is doorslaggevend voor het succes"

Inge Vermeulen - Directeur Patijnenburg

Tevreden klant: "Maatschappelijk verantwoord ondernemen levert veel op"

Van Koppen & Van Eijk helpt werkzoekenden aan een passende baan, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In samenwerking met MVO Westland zijn wij vorig jaar bij een van onze klanten gestart met een project met mensen uit deze doelgroep. Inmiddels een jaar later loopt het project nog steeds en gaat het erg goed.

MVO Westland

MVO Westland is een organisatie die zich voor en met werkgevers in zet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te laten gaan. Hierbij ondersteunt MVO Westland de werkgevers bij deze vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen met maatwerk dienstverlening. Shantal Blaaker, werkconsulent bij MVO Westland, licht dit verder toe. “Iedereen die een uitkering aanvraagt bij de gemeente Westland komt direct bij ons terecht voor een traject richting werk. Als werkconsulent zorg ik ervoor dat de mensen willen werken en ook daadwerkelijk aan het werk gaan. Zodra zij bij een werkgever aan het werk zijn blijf ik hen begeleiden op de werkvloer. Iedereen wil werken maar er zijn wel verschillende werkaanpassingen nodig, dit stemmen wij af met de werkgever en ondersteunen hier ook in. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat onze doelgroep toch aan het werk kan.”

De samenwerking

De samenwerking tussen Van Koppen & Van Eijk en MVO Westland is vorig jaar begonnen. In april 2016 is er bij een klant van Van Koppen & Van Eijk een project gestart waarbij er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zijn gegaan. Zij zijn verantwoordelijk voor een deel van de rozenlijn bij deze opdrachtgever. Het project is inmiddels een jaar bezig en gaat erg goed, vertelt Shantal. “In het begin verliep het project wat stroef, nu zijn er totaal dertien mensen werkzaam en gaat het erg goed. De opdrachtgever heeft in het afgelopen jaar geen één medewerker weggestuurd, de mensen die zijn uitgevallen zijn zelf gestopt. De medewerkers zijn trots dat zij hier mogen werken! Hier heeft Van Koppen & Van Eijk samen met de opdrachtgever voor gezorgd. Zij zijn open geweest naar de medewerkers en hebben hen kansen geboden. Ook mochten de uitvallers altijd terugkomen als zij het weer wilde proberen.”

Ook de twintigjarige Redouan, een jongen met een baanindicatie, maakt deel uit van dit project en is vijf dagen per week aan het werk. “Toen ik mijn uitkering had aangevraagd ben ik door de gemeente in contact gebracht met MVO Westland. Zij hebben mij begeleid en geholpen aan deze baan. Ik ben begonnen met het werken aan de rozenlijn, na een tijd heb ik aangegeven dat ik graag meer wilde dan dat. Het rijden op een kar om de bloemen naar de juiste locaties te brengen zag ik wel zitten, de opdrachtgever heeft mij die kans gegeven. Ik mocht een paar weken meerijden op een kar en heb hier ook een cursus voor mogen volgen, hier heb ik mijn certificaat voor behaald! Inmiddels rijd ik de bloemen naar de juiste locaties, sta ik aan de rozenlijn en bestuur ik het computersysteem. Toen ik hier begon met werken was ik vaak afwezig en had ik er niet zo’n zin in, nu heb ik echt mijn plek gevonden! Het werk is erg leuk en ook de collega’s en de werksfeer zorgen ervoor dat ik graag naar mijn werk ga. In de toekomst zou ik graag bij dit bedrijf blijven werken, ik zie het wel zitten om door te leren voor een andere functie.”

Voordelen voor de werkgever

De Westlandse ondernemers zijn betrokken bij hun bevolking en willen hen een kans bieden. Maatschappelijk verantwoord ondernemen biedt ook werkgevers kansen, vertelt Shantal. “Werkgevers kunnen contact opnemen met onze accountmanagers en dan zoeken wij de juiste persoon voor het desbetreffende werk. De werkgevers helpen zowel de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maar het levert hen ook voldoende op. Zo zijn de medewerkers ontzettend gemotiveerd en draagt het bij aan een goed imago. Hiernaast is het zo dat de medewerkers eerst een proefplaatsing krijgen waarbij er wordt gemeten hoe zij de functie vervullen. De werkgevers kunnen loondispensatie aanvragen wat inhoud dat als een medewerker voor 50% werkt, de werkgever ook 50% betaalt. Het salaris van de werknemer wordt aangevuld door het UWV. Bij tevredenheid van de werkgever krijgt de werknemer een contract met urengarantie. Deze urengarantie zorgt ervoor dat zij geen uitkering meer ontvangen. Een laatste punt wat goed is om te weten is dat er een no risk polis is op ziekte, het kost de werkgever dus niets als een medewerker een keer ziek is.”

Heeft u interesse in deze vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Goede voorbereiding is het halve werk! MVO Westland biedt de training ‘Buitengewoon’ aan, in deze training krijgt u handvatten hoe om te gaan met mensen met een arbeidsbeperking. Het is belangrijk dat de doelgroep op de juiste manier wordt aangestuurd tijdens het werk. Uw personeel moet hier wel mee om kunnen gaan en zij moeten ook staan achter de keuze om bij te dragen aan deze vorm van MVO.

Terug naar nieuwsoverzicht