MVO Westland, ondernemen met je hart!

"De gun-factor is doorslaggevend voor het succes"

Inge Vermeulen - Directeur Patijnenburg

Match van de Maand: Wesley bij Kwekerij Mariënoord BV

Harry van der Knaap van Kwekerij Mariënoord BV in Honselersdijk is een groot voorstander van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij heeft bijvoorbeeld altijd wel stagiaires in zijn plantenkwekerij lopen en is van mening dat een bedrijf ook een sociale paragraaf heeft. Toen hij een poos geleden Edwin Zuidgeest van Patijnenburg sprak over de mogelijkheden iemand uit de groep werkzoekenden van Patijnenburg in dienst te nemen, antwoordde hij dat hij het in gedachten zou houden. Zodra er een vacature was, nam hij contact op met Edwin, die de kwekerij kwam bekijken en op zoek ging naar een match.

Wesley de Wit (30) was al een aantal jaren op zoek naar een baan. “Ik heb een tijd thuis gezeten vanwege een burn-out. Dacht eerst dat het met een weekje wel over zou zijn, maar dat duurde langer. Het feit dat ik ADHD heb, hielp me ook al niet om werk te vinden, terwijl ik toch al tien jaar ervaring in de kassenbouw had opgedaan. Ik was na een poos hersteld en kon goed met de ADHD omgaan, maar werkgevers hapten niet toe. Waarschijnlijk was ik te lang uit het arbeidsproces geweest. Om een uitkering vragen wilde ik niet. Ik luidde uiteindelijk toch de noodklok bij de gemeente en vroeg om hulp, omdat ik dacht nooit meer een baan te kunnen vinden. Vanaf dat moment ontving ik ook hulp. Gesprekken bij Patijnenburg volgden en er werd gekeken waar het aan mankeerde. Ik schreef me in bij Werkplein en ging op de Werkacademie van Patijnenburg aan de slag.”

“Ondertussen vond Edwin een match met Wesley van wie hij de gegevens in zijn kaartenbak aantrof,” vertelt Harry. “Om het sociale vangnet erin te houden, spraken we af dat Wesley eerst voor een proefperiode aan de slag zou gaan. Binnen een paar dagen konden we al kennis maken en liepen we een rondje over het bedrijf om te kijken of het klikte. Omdat Wesley gedurende lange tijd uit het arbeidsproces was geweest, namen we de tijd om hem rustig te laten wennen. Hij startte eerst met 20 uur per week en dat ging goed. Hij komt op tijd; een voordeel van ADHD is dat hij minder slaap nodig heeft, dus vroeg opstaan en om 7 uur beginnen is geen probleem. Na zes weken had ik het gevoel dat het goed zou komen. Hij heeft vanaf de eerste dag geroepen dat hij het leuk vindt en is enorm blij met zijn baan. Nu werkt hij fulltime.”
Wesley kreeg vanaf 1 december jl. een contract voor een half jaar. Door Patijnenburg en Harry wordt hij begeleid om van zijn nieuwe baan een succes te maken. Het werk wordt stap voor stap uitgebreid en Wesley straalt nog steeds uit dat hij het naar zijn zin heeft. De taart die hij en zijn werkgever ontvingen vanwege de ‘Match van de maand’ deelde hij met zijn collega’s die dit wisten te waarderen. Harry is zeer tevreden met de werkwijze van Patijnenburg: “Het is een kwestie van wederzijds vertrouwen. Ik ben blij met de goeie samenwerking en ook blij voor Wesley. De begeleiding is uitstekend en er wordt alle aandacht in gestoken die nodig is. Onze regels zijn duidelijk en Wesley houdt zich daar aan. Als het maar een beetje klikt en je begrijpt elkaar, dan komt het goed.”

Tekst & foto: Joke Wageveld, Tekstbureau Westland

Terug naar nieuwsoverzicht