MVO Westland, ondernemen met je hart!

"De gun-factor is doorslaggevend voor het succes"

Inge Vermeulen - Directeur Patijnenburg

Match van de Maand: Gidey en Filemon bij Javadoplant

Gidey Tecle en Filemon Mahri lieten drie en een halfjaar geleden hun geboorteland Eritrea achter zich vanwege het dictatoriale bewind. Ze arriveerden in Nederland en leerden de Nederlandse taal. Gidey was visser en hoopte dit vak ook in Nederland uit te kunnen oefenen. In zijn geboorteland had hij een diploma gehaald voor nettenboeten, maar in Nederland kon hij hier geen werk in vinden. Filemon was timmerman. Hij had zijn zinnen gezet op een baan in de metaalindustrie, maar ook dat lukte niet. Beide statushouders wilden dolgraag werken. Inmiddels was de vrouw van Filemon ook in Nederland gearriveerd. Zij hebben twee kinderen. De vrouw en vier kinderen van Gidey waren met hem meegereisd. Beide gezinnen vestigden zich in het Westland en de mannen kwamen onder de hoede van Patijnenburg. Een bemiddelaar stelde hen voor aan boxmanager Tony Degens bij Javadoplant. Javado levert dagelijks een zeer breed assortiment planten van topkwaliteit aan bloemwinkels, groothandelaren en een groot aantal tuincentra in Europa. In hun vestiging op Royal FloraHolland werkt een enthousiast en competent team van ruim 40 vakmensen.

“Gidey en Filemon passen uitstekend in dit team,” vertelt boxmanager Tony Degens. “Er werken vele nationaliteiten bij ons. Gidey kwam hier als eerste voor een proefplaatsing en dat beviel ons heel goed. Al snel volgde Filemon. Het zijn harde werkers en in de pauzes vinden ze goed aansluiting bij hun collega’s met een potje darten of tafelvoetbal. ” Wat zij zoal voor werk doen? “Deense karren opbouwen,” vertelt Gidey. “En ik wil leren scannen,” vult Filemon aan. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. “Wij vinden Nederland een leuk land,” antwoordt Gidey op de vraag hoe hij ons koude landje vindt. “Vrede en democratie, dat is goed.” Beide mannen hebben moeite met de dictator die in hun geboorteland regeert. Van terugkeren is pas sprake als deze is vertrokken. Al stralen ze enthousiasme en vrolijkheid uit, toch is het wel eens moeilijk, want contact met familieleden in Eritrea is slechts zelden mogelijk. Met hun baan in Nederland zijn ze echter enorm blij. “We hebben een halfjaar contract,” vertellen ze. Tony: “Gidey en Filemon werken netjes en zijn leergierig. Ze leren binnenkort ook hoe ze moeten scannen en checken of de bestelling van de klanten klopt voordat deze de deur uitgaat. De begeleiding van Patijnenburg is uitstekend. Omdat het goed gaat wordt dit langzaamaan afgebouwd, maar we houden het bedrijf in de gaten voor de toekomst.”

De taart die werd bezorgd vanwege de Match van de Maand, werd met groot enthousiasme ontvangen door beide mannen en hun collega’s.

Tekst & foto: Joke Wageveld, Tekstbureau Westland

Terug naar nieuwsoverzicht