MVO Westland, ondernemen met je hart!

"De gun-factor is doorslaggevend voor het succes"

Inge Vermeulen - Directeur Patijnenburg

Match van de Maand; Guus Zandvliet bij Weverling Groenproviders

Veel aansprekende Westlandse bedrijven maken werk van hun sociale betrokkenheid. Ze geven werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Maandelijks wordt hier een geslaagde ‘match’ tussen vraag en aanbod belicht.

Een passende baan laat mensen groeien. Het leidt tot economische zelfstandigheid, tot integratie, brengt structuur in het leven, bevordert gezondheid en welzijn en versterkt de persoonlijke ontwikkeling.
Sinds 2 maanden is Guus Zandvliet (23) nu aan de slag bij Groenperspectief, onderdeel van Weverling Groenproviders. Hier wordt de ontwikkeling van mensen gecombineerd met het verzorgen van de buitenruimte. “Wij combineren het vakmanschap van een groenvoorziener met het sociale aspect van een re-integratieprogramma”, aldus voorman en begeleider Carl Egbers, “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geven wij een basisopleiding in het groen: beiden komen hierdoor tot bloei. Wij verzorgen gezonde, groene omgevingen en tegelijkertijd scholen en ontwikkelen wij deze nieuwe werknemers.”
Guus maakt onderdeel uit van een groep van 10 medewerkers die momenteel het onderhoud van de begraafplaats in Naaldwijk verzorgen. Hij heeft al wat, zij het kortstondige, werkervaringen achter de rug. “Ik ben begonnen met een opleiding techniek om vervolgens in de kassenbouw en -sloop terecht te komen. Daar was ik niet op mijn plek en ik heb ook nog een tijdje zonder werk gezeten. Vervolgens ben ik bij Groenperspectief terecht gekomen en heb het ook echt naar mijn zin. Ik leer hier allerlei nieuwe dingen als omgaan met de elektrische bosmaaier en -heggenschaar. Ik zie me mijzelf over een aantal jaren wel tot een echte hovenier ontwikkelen, het liefst in de aanleg van tuinen.”
“Deze jongens kunnen hier, in een relatief beschermde omgeving, in die 2,5 jaar werkelijk zoveel aspecten van het vak leren”, vertelt Carl. “Uiteraard begint dat bij het leren van werknemersvaardigheden als op tijd komen, veilig werken en verantwoordelijkheid: afspraak is afspraak. Maar daarna vind ik het ook geweldig om ze het echte vakmanschap bij te brengen en te zien groeien. Ik weet ook zeker dat Guus nog veel in zijn mars heeft. Op die manier zetten wij ons bij Weverling graag maatschappelijk in om mensen die dat nodig hebben een eindje op weg te helpen naar de arbeidsmarkt. Daar krijg ik echt een kick van.”
“Geen dag is hetzelfde en er is altijd wel iets te doen”, besluit Guus enthousiast. Ik heb al een hele hoop geleerd op de cursus en ik werk in een leuk team.”

Foto: Carl Egbers en Guus Zandvliet.

Terug naar nieuwsoverzicht