MVO Westland, ondernemen met je hart!

"De gun-factor is doorslaggevend voor het succes"

Inge Vermeulen - Directeur Patijnenburg

Match van de Maand: Damien bij Renewi

Elke dag werken in de buitenlucht, elke dag van waarde. Sinds medio juli heeft de 21-jarige Damien een ‘vitaal beroep’: een baan die de samenleving draaiende houdt terwijl Covid-19 woedt. Als belader zamelt hij verschillende stromen afval in. Hij sluit vuilcontainers aan op de reinigingswagen en zorgt voor een veilige situatie rondom het legen van de containers. De montere Wateringer geniet met volle teugen van zijn werk bij Renewi, het waste-to-productbedrijf waar ook zijn vader in dienst is.

Damien werkte hiervoor vier jaar in de horeca, maar dat beviel hem niet. Hij was het beu om altijd ’s avonds, in de weekenden en alle feestdagen te moeten werken. “Het werk dat ik nu doe, is veel beter qua tijden”, zegt Damien enthousiast, die als uitzendkracht van Olympia 32 uur verdeeld over vijf dagen werkt. Samen met zijn twee collega’s - een chauffeur en een belader - trekt hij er dagelijks in alle vroegte op uit om afval op te halen. “Er wordt zo veel als mogelijk met een vaste samenstelling van teams gewerkt. Dan weet je waar je aan toe bent.” De mannen hebben onderling veel lol. “De werksfeer is goed”, aldus Damien, die wordt bijgestaan door een jobcoach van Patijnenburg.

Damien benadrukt dat er veel mooie kanten aan zijn vak zitten, zoals de waardering van het publiek. Mensen beseffen volgens hem steeds meer dat hij een belangrijk beroep heeft. “Stel je voor wat er gebeurt als het vuil niet meer wordt opgehaald…” Damien vindt wel eens een bedankbriefje op een container, een gebaar dat hij erg op prijs stelt. Inmiddels heeft Damien al heel wat vuilnis bij de burgers weggehaald. Af en toe verbaast hij zich erover wat mensen allemaal in hun container gooien. “Televisies, tuintegels, je komt spullen tegen die echt niét in de container thuis horen”, vertelt Damien, die de ambitie heeft om zijn groot rijbewijs te halen en op termijn door te stromen naar de functie van shovelchauffeur.
Nauwkeurig werkend, gemotiveerd en altijd op tijd. Zo kent logistiek planner Volkan Imeci de persoon Damien. “Hij is een voorbeeldig werknemer. Ik ben heel tevreden over zijn functioneren.” Volkan spreekt zelfs over ‘de match van het jaar’. “In zijn eerste werkweek heb ik hem gekoppeld aan een ervaren chauffeur. Die zei ook meteen: ‘Deze moet je houden!’.” Renewi hecht volgens Volkan veel waarde aan sociaal ondernemen en diversiteit op de werkvloer. “Talent laat zich niet vangen in een hokje.” De extra inzet om mensen uit de doelgroep ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ duurzaam aan het werk te krijgen én te houden, heeft Volkan er persoonlijk graag voor over. “want ik krijg er een betrouwbare medewerker voor terug!”

Terug naar nieuwsoverzicht