MVO Westland, ondernemen met je hart!

"De gun-factor is doorslaggevend voor het succes"

Inge Vermeulen - Directeur Patijnenburg

Nieuwe Match van de Maand: Yosief bij Zentoo

Yosief (29) kwam vijf jaar geleden naar Nederland, gevlucht voor het dictatoriale regime in Eritrea. Hij besloot om te vluchten vanwege de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in zijn thuisland, en de onzekere dienstplicht in ’t bijzonder. De dienstplicht - wat vaak neerkomt op dwangarbeid - duurt officieel achttien maanden, maar kan in de praktijk oplopen tot meer dan tien jaar. Daarnaast blijft een Eritreeër tot z’n vijftigste als reservist dienstplichtig. Deserteurs en dienstweigeraars worden wreed bestraft en ook familieleden lopen het risico te worden opgepakt. “Eritrea is één grote gevangenis”, aldus Yosief. Vluchten zag hij als zijn enige kans op een betere toekomst. Hij wist dat de tocht vanuit Eritrea risicovol zou zijn, maar zag geen andere keuze. Het lukte hem om de grens over te steken naar buurland Ethiopië en uiteindelijk via de Middellandse Zee het Europese vasteland te bereiken.

Eenmaal in Nederland aangekomen, begon een nieuw moeizaam pad met vele uitdagingen vanwege de cultuurkloof en de taalbarrière. In ons land is bijna alles anders dan hij in Eritrea gewend was. Inburgeren en tegelijkertijd actief kennismaken met de lokale arbeidsmarkt, bleek sleutel tot succes. Op weg naar die leuke en passende baan kreeg de nieuwkomer hulp van Patijnenburg. Yosief ging eerst aan de slag in de productiehallen van het sociaal werkbedrijf, en stroomde van daaruit naar werkervaringsplekken. Acht maanden geleden kreeg hij een proefplaatsing aangeboden bij Zentoo, hét kwaliteitsmerk voor unieke chrysanten. Dat bleek een uitstekende match, want inmiddels heeft Yosief zijn eerste betaalde baan. “Hier is (bijna) alles leuk”, vertelt de nieuwe Westlander, terwijl hij zijn witte tanden bloot lacht. “Ik merk dat hij zich bij ons thuisvoelt”, zegt zijn leidinggevende, Karel Looije. “Hij is vrolijk en houdt van een grapje op z’n tijd. Yosief ligt goed binnen de groep en dat komt ook door zijn inzet. Hij werkt gedisciplineerd en is altijd netjes op tijd.” Yosief, zelf woonachtig in ’s-Gravenzande, startte met het hoezen van bloemen en is inmiddels doorgegroeid tot orderpicker. Karel constateert dat Yosief in relatief korte tijd grote stappen heeft gezet. “Vooral op het gebied van taal is vooruitgang geboekt.”

Ondanks zijn optimistische levenshouding voelt Yosief een groot gemis: zijn familie woont deels nog in Eritrea. “Elke keer moet ik weer huilen als ik de stem van mijn vader of moeder aan de telefoon hoor”, merkt Yosief op. De situatie in het Oost-Afrikaanse land is momenteel zeer onstabiel. De spanning die dat met zich meebrengt en het verlangen om zijn achtergebleven tienjarige zoon weer te zien, maakt het hier wel extra zwaar voor Yosief. “Hem naar Nederland halen, is mijn allergrootste droom.”

Terug naar nieuwsoverzicht